Geschiedenis

1913 - het oprichtingsjaar

We schrijven 1913 als enkele Vlaardingse vrienden besluiten een voetbalvereniging op te richten. Als naam wordt V.F.C. gekozen, Vlaardingsche Football Club. Nadat een eerdere club deze naam, vooral bestaand uit Vlaardingse notabelen, was ontbonden omdat een aantal leden de overstap maakte naar het Schiedamse Hermes DVS, was er behoefte aan een nieuwe Vlaardingse club.
Na vele uren praten op de brug over de nieuwe haven, zag VFC uiteindelijk op 28 oktober 1913 het levenslicht in de bekende lokaliteit De Romein.
De vereniging met 17 leden begon met voetballen in de Rotterdamse Voetbalbond. Het eerste veld van de club was gelegen op het “land van Knoop” aan de Groeneweg. Snel daarna verhuisde de club naar het “land van IJzermans”, ook aan de Groeneweg.


1916 - het eerste kampioenschap

VFC groeide in de beginjaren gestaag door. In 1916 kon zelfs een 4e elftal worden ingeschreven. Dit team zag er, zoals de foto laat zien, zeer keurig uit: spelers in geelzwart tenue met kraag en lange mouwen, de keeper in een smetteloos wit shirt.

Het 4e elftal

In 1916 won VFC het kampioenschap van de 1e klasse RVB en promoveerde zo naar de 3e klasse van de Nederlandse Voetbalbond.


1928 - start juniorenvoetbal

In seizoen 1928/1929 besloot VFC ook met junioren te gaan voetballen. De contributie voor deze leden was 5 cent per week en er werd op woensdagmiddag getraind. In de eerste jaren werd vooral gevoetbald tegen Fortuna, De Hollandiaan en SVV.


1932 - opening nieuwe veld

Op 29 juni 1932 werd het nieuwe voetbalveld aan de Groeneweg geopend. Een keurig veld met zitbanken en een afrastering.
De openingswedstrijd werd gespeeld tegen Fortuna, waar duizenden supporters getuige van waren.


 

 

 

 

 

 

 

  


 


1943 - verhuizing naar Sportlaan

In 1943 verhuisde VFC naar een nieuw complex aan de Sportlaan, de locatie waar onze club nog steeds gehuisvest is. In de meubelfabriek van de prominente VFC-er Bram Sprij vervaardigden vele vrijwilligers eigenhandig de onderdelen waarvan de tribune en de kleedkamers gebouwd zouden worden.

Op zondag 19 september 1943 vond de officiële opening plaats van het nieuwe gebouw met de kantine bovenop de kantine en kleedkamers. Op dat moment waren er al plannen om de tribune te voorzien van een overkapping.
 

 

 opening complex Sportlaan


1943 - promotie naar de 2e klasse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In datzelfde jaar lukt het VFC voor het eerst in haar bestaan te promoveren naar de 2e klasse. Op de afgebeelde elftalfoto staan de spelers die dat huzarenstukje voor elkaar gekregen hebben. Van links naar rechts zijn de spelers: Damme, Schouten, Dekker, Barendrecht, Piet van Eijk, Lagendijk, Job van Eijk, Cor van Eijk, Postema, v.d. Vaart en Snoek.


1947 - brand verwoest clubgebouw

In de winter van 1947 sloeg het noodlot toe en moesten toegesnelde leden toezien hoe de tribune en kleedkamers volledig in vlammen opgingen. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon helaas niets meer uitrichten.


1948 - weer opnieuw bouwen

Na de brand ging VFC niet bij de pakken neerzitten. Met veel vrijwilligers (waarvan er op de foto slechts een aantal zijn afgebeeld) werd een stenen gebouw met tribune, kantine en kleedkamers gebouwd.
Dit bleek een zeer solide constructie te zijn, want het gebouw met het karakteristieke gebogen tribunedak, heeft uiteindelijk ruim 60 jaar dienst gedaan.

      


1950 - beslissingswedstrijd tegen Laakkwartier

Aan het eind van seizoen 1949/1950 moest VFC samen met Laakkwartier uitmaken wie kampioen in de 3e klasse zou worden. Op het terrein van Hermes DVS werden twee beslissingswedstrijden gespeeld. De eerste wedstrijd eindigde in 0-0, de tweede wedstrijd werd helaas door de Haagse tegenstander gewonnen met 2-0.1955 - weer een beslissingswedstrijd

In 1955 lukt het VFC gelukkig wel om te promoveren naar de 2e klasse. De beslissingswedstrijd, weer op het complex van Hermes DVS, wordt met 3-2 gewonnen van het Rotterdamse Neptunus. Ondanks dat het zeer slecht weer was, waren er 6000 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd.


http://www.vfcvoetbal.nl/VFCPictures/geschiedenis/1950-55.jpg

Op de foto:.
Staand v.l.n.r. Bram Snoek, trainer Jans, Nico Leijendekkers, Gilles Arkenbout, Aat Kortleven, Tinus Damme, Cock Buijsman, Bob Zuidgeest en Jo Fessem (grensrechter).
Zittend v.l.n.r. Izaak Smits, Frans v.d. Burg Toon Ole, Henny Groeneveld en Cor van Eijk.


1958 - kampioenswedstrijd tegen Leerdam Sport

Voorafgaand aan de kampioenswedstrijd werd door Jaap Blom een scorebord geschonken. Het scorebord kon direct goed gebruikt worden, want VFC won met 5-1 van Leerdam Sport. In de nacompetitie lukte het niet om te promoveren naar de 1e klasse.

http://www.vfcvoetbal.nl/VFCPictures/geschiedenis/1958.jpg

Staand v.l.n.r. Jan Barendrecht, Henny Groeneveld, Hans Groeneveld, Piet v.d. Burg, Arie v.d. Zwan, Jaap Hengel, Toon Remmers en Bram de Bruijn.
Zittend v.l.n.r. Hans v.d. Woude, Leen Weeda, van Rees, Joop Dekker, Trainer Arie van Diggelen, Grensrechter Wim Paalvast.


1959/1960 - meer dan duizend leden

In december 1959 wordt het 1000ste lid ingeschreven, Eric Esche is de gelukkige junior. In september 1960 tellen we zelfs al 1100 leden. VFC voetbalt dan met 18 seniorenelftallen en ruim 200 jeugdleden. Op zondag komen er gemiddeld 1500 toeschouwers naar het 1e elftal kijken.


1960 - verplaatsing van de toegangspoort

Tot ongeveer 1960 was de ingang van het sportcomplex gevestigd aan de van Linden van den Heuvelsingel. De politie moest met grote regelmaat het verkeer regelen om de vele toeschouwers veilig binnen te loodsen. De ingang is daarna verplaatst naar de Sportlaan, waar de hoofdingang van het complex zich nog steeds bevind.

de oude toegangspoort


1961 - triomftocht door centrum Vlaardingen

triomftocht door Vlaardingen

In 1961 bereikt VFC een mijlpaal door te promoveren naar de 1e klasse, op dat moment het hoogste amateurniveau. Aan het eind van een zeer rumoerige competitie moet er een beslissingswedstrijd tegen De Musschen gespeeld worden. De wedstrijd wordt door VFC met 0-1 gewonnen en daarna kan het feest beginnen. Er volgt een fantastische rijtoer door het centrum van Vlaardingen, onder begeleiding van een drumband. Langs de kant staan onwaarschijnlijk veel supporters VFC toe te juichen.


1973 - start traditie internationaal toernooi

Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van VFC wordt een internationaal toernooi georganiseerd. Dit toernooi, gespeeld op twee dagen in het Pinksterweekend, is ondertussen niet meer weg te denken in het jaarprogramma van de club.


1977 - eerste F-pupillen in actie

In 1977 start VFC als eerste Vlaardingse club met het fenomeen F-pupillen. Onder leiding van Nel van Veen en Joke van Rij worden wedstrijden georganiseerd tegen Schiedamse tegenstanders. In eerste instantie hadden de teams vooral dierennamen, zoals Tijgers en Panters.


1977 - kampioen van Vlaardingen

Aan het eind van het seizoen staat VFC in de finale van het Vlaardings Kampioenschap. In de finale is RKWIK de tegenstander. Na de reguliere speeltijd staat het 1-1, waarna VFC de strafschoppen beter neemt.


1984 - weer Vlaardings kampioen

Na in 1978 en 1980 verliezend finalist te zijn geweest, tegen respectievelijk Fortuna en DSS ’26, is het in 1984 eindelijk weer raak. Fortuna werd met 2-1 verslagen en VFC was weer Vlaardings kampioen.


1988 - gedwongen verhuizing van de baan

In 1988 werd de hele Vlaardingse voetbalwereld opgeschrikt door een herstructureringsnota van de gemeente. De nota bevatte twee varianten waarbij VFC in beide gevallen moest verhuizen. In de eerste variant moest VFC samen met CION verhuizen naar de broekpolder. In de tweede variant moest VFC samen met De Hollandiaan gaan voetballen bij vv Vlaardingen, ook in de broekpolder. Onder leiding van voorzitter Bram den Hamer lukte het VFC om deze plannen uiteindelijk van tafel te krijgen. Omdat er in die tijd sprake was van onderbespeling van onze velden aan de Sportlaan moest VFC wel een veld afstaan. De club kon echter wel op het complex blijven voetballen.
Ook in de jaren daarna zou de discussie over een verplichte verhuizing nog met regelmaat oplaaien.


1990 - opening extra kleedkamers

opening extra kleedkamers

Omdat de kleedruimtes niet meer voldeden, werd in 1989 begonnen met de bouw van acht extra kleedkamers.  Tot dat moment werd nog gebruik gemaakt van de 45 jaar oude kleedruimtes met gezamenlijke douchevoorziening onder de tribune. Op 2 maart 1990 werden de nieuwe kleedruimtes officieel in gebruik genomen.


1993 - G-voetbal van start bij VFC

In 1993 start VFC in samenwerking met de Ericaschool voetbal voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke of geestelijke handicap, het G-voetbal. De organisatoren in de beginjaren waren Rinus Bentem en Jaap Jongejan. Het G-voetbal heeft inmiddels een eigen plek verovert binnen VFC.


1998 - voor de derde maal de sterkste van Vlaardingen

Voor de derde keer wordt VFC kampioen van Vlaardingen. Deltasport wordt na verlenging met 4-2 verslagen.


2001 - Jaap Jongejan Vlaardings vrijwilliger van het jaar

Als Jaap Jongejan al 25 jaar de drijvende kracht achter de jeugdafdeling van VFC is, wordt hij uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar van de gemeente Vlaardingen. De aan de verkiezing verbonden geldprijs wordt door hem uiteraard aan VFC gedoneerd.


2004 - aanleg eerste kunstgrasveld

Door de enorme groei van het ledenaantal is er sprake van een zware belasting van de grasvelden op het complex. De aanleg van een kunstgrasveld moet tot ontlasting van de grasvelden leiden, waardoor vooral veld 3 langer bruikbaar is om wedstrijden op de spelen. Uiteindelijk krijgt VFC in 2004 kunstgras, dit wordt aangelegd op veld 2.
Omdat tegelijkertijd veld 3 opnieuw wordt ingezaaid, moet voor de trainingen en het spelen van wedstrijden uitgeweken worden. De trainingen worden gehouden op het veld op voormalig Shell-sportpark De Vijfsluizen.
Voor het spelen van de nodige wedstrijden mogen we gelukkig gebruik maken van het complex van RKWIK. Daarnaast worden ook veel thuiswedstrijden gespeeld op het terrein van de tegenstander.


2006 - promotie naar de 3e klasse

Na een aantal jaar in de nacompetitie gestrand te zijn, lukt het in seizoen 2005/2006 eindelijk wel om te promoveren naar de 3e klasse. De beslissende wedstrijd tegen Moordrecht wordt gewonnen.


2009 - ook kunstgras op hoofdveld

In 2009 volgt er ook kunstgras op het hoofdveld. Met het oog op de komende nieuwbouw wordt het veld daarbij iets opgeschoven richting de parkeerplaats.2009 - voetbalplaatjes van VFC

Op initiatief van winkelboulevard van Hogendorp wordt er een voetbalplaatjesactie gehouden met alle leden van VFC. In totaal gaan 900 spelers, trainers en vrijwilligers op de foto. Door boodschappen te doen op 'de Laan' lukt het veel leden om hun plaatjesboek compleet te krijgen. Het ruilen door zowel spelers als ouders gebeurt tijdens trainingen op de tribune en vooral op zaterdag in de kantine.


2010 - afscheid van ons oude clubgebouw

het oude clubgebouw

Met pijn in het hart wordt begonnen aan de sloop van het gebouw dat ruim 60 jaar dienst heeft gedaan. Het aantal kleedkamers, de kleine kantine en het chronisch gebrek aan opslagruimte zorgen ervoor dat het gebouw niet meer voldoet. Omdat de nieuwbouw op dezelfde plaats zal verrijzen, zal VFC een jaar gebruik gaan maken van een noodgebouw bij de ingang van het complex.

De sloop start in augustus 2010.

     de sloop van start

de sloop van start

   de sloop vordert


2010 - tijdelijke noodaccommodatie in gebruik

Een noodgebouw met slechts 6 kleedkamers werd geplaatst bij de ingang van het complex. Eén seizoen lang is het passen en meten bij het gebruik van de kleedkamers en de overige ruimtes.

het noodgebouw


2010 - de eerste paal

Op 7 oktober 2010 wordt de eerste paal geslagen van het nieuwe complex.

eerste paal nieuwbouw

 


2011 - opening nieuwbouw

Op 13 augustus 2011 wordt na een zeer voorspoedige bouwperiode de schitterende nieuwe accommodatie geopend. Voorzitter Stijger en wethouder Robberegt verrichten de officiële handeling door honderden gele en zwarte ballonnen op te laten uit een reusachtige voetbal.

de openingshandeling

De markante aanblik van het oude clubgebouw met het gebogen tribunedak keert ook de nieuwbouw terug. De nieuwbouw zorgt ervoor dat VFC gebruik kan maken van 12 ruimte kleedkamers, een grote en gezellige kantine met uitzicht op alle velden en meerdere vergader- en opslagruimtes. VFC is de trotse bezitter van een fantastisch clubgebouw.

de nieuwbouw wordt geopend2012 - promotie naar de 2e klasse

Na een succesvol seizoen, waarin VFC als tweede eindigt achter XerxesDZB, lukt het om via de nacompetitie te promoveren naar de 2e klasse. Na de uitschakeling van SJZ en de 3-2 winst in de uitwedstrijd bij Full Speed volgt op zondag 10 juni 2012 de climax in de thuiswedstrijd tegen Full Speed.
Omdat deze wedstrijd door Full Speed met dezelfde cijfers gewonnen wordt, moeten strafschoppen de beslissing brengen. Na de winnende strafschop wordt er tot lang na de wedstrijd feestgevierd op het complex.

Het team van trainer Eric Teunisse dat voor deze promotie zorgde bestond uit Ralph Groen, Leon van Willigen, Tan Nguyen, Sjors van de Linden, Kevin van Ravenzwaaij, Bryn Siegersma, Sven Goedendorp, Joy Medina, Chris Pires, Dwy Kampe, Tim Knulst, Mark van der Slot, Patrick de Wilt, Colin Huis in ’t Veld, Jasper Jongejan, Raymond van Willigen en Nick Versteege.

promotie naar 2e klasse een feit


2013 - VFC 100 jaar jong

Op 28 oktober 2013 bestond VFC 100 jaar. Een 100-jarige vereniging die in balkende vorm verkeerd.


2014 - Opnieuw promotie naar 2e klasse

Binnen één jaar herwint VFC het verloren terrein. De Kwekkers worden overtuigend kampioen zodat rechtstreekse promotie een feit is.